Hva gjør du hvis du er på ferie, og bankkontoen er tom samtidig som du har mistet eller blitt frastjålet kredittkortet? I så fall kan man plutselig befinne seg i en situasjon der man er i et fremmed land og ikke har penger, noe som kan være skremmende for folk flest. Heldigvis finnes det som regel ordninger som gjør det mulig å komme seg igjennom ferien uansett, og enklest er dette dersom man har et kort fra en stor, internasjonal bank. Da kan man nemlig få tilsendt nødkort eller nødkontanter!

Slik fungerer et nødkort

Et nødkort er rett og slett et kredittkort som fungerer som en erstatning dersom man befinner seg på ferie og har mistet kredittkortet. Som regel kan man skaffe seg et slik på dagen, men det forutsetter at man kan reise til en by der banken din har filialer. Ofte må man reise til nærmeste største by i nærheten av feriestedet for å kunne hente nødkortet. Et slikt nødkort fungerer uten PIN-kode, og det kan kun brukes til å kjøpe varer med i butikk eller for å ta ut penger med i banken. Det skal ikke brukes videre etter ferien, men er altså en viktig redning dersom alt skulle skjære ser på tur.

Alternativet er nødkontanter

Et annet alternativ dersom det er vanskelig å skaffe seg et nødkort, eller det er for langt unna, er å få utbetalt nødkontanter. Akkurat hvordan dette løses avhenger av hvilken bank du har og hvilke muligheter de har i den byen/landet du ferierer i, men som regel vil man alltid klare å finne en løsning der du får «låne» noen kontanter slik at ferien ikke blir spolert bare fordi du mistet eller ble frastjålet kredittkortet. I enkelte banker er både nødkort og nødkontanter gratis, mens andre igjen krever gebyrer for disse tjenestene.

Unngå at det blir nødvendig

Tar du de riktige forhåndsreglene, så vil det aldri være nødvendig med verken nødkort eller nødkontanter. Her gjelder det å aldri la lommeboka eller kredittkortet ligge synlig fremme når man er ute og spiser, og man bør ikke etterlate servitører eller hotellbetjening alene med kredittkortet. Legg det alltid i safen når du ikke bruker det, og bruk heller kontanter når du betaler for deg. Samtidig kan det være greit å ha med seg to ulike kort, som oppbevares uavhengig av hverandre, slik at du alltid har en reserve dersom den ene skulle forsvinne eller bli stjålet.