Usikrede lån finnes nærmest rundt hvert eneste gatehjørne om dagen, og det er enklere enn noen gang tidligere å ta opp et slikt lån. Det behøver nødvendigvis ikke være dumt heller, men det forutsetter at du har kontroll på økonomien din. Vet du for eksempel hvor mye du har i faste utgifter, og hvor stort rom du har til å betale ned et ekstra lån? Og hva hvis livssituasjonen din skulle endre seg og påvirke økonomien din – vil du da kunne behandle lånet? Det er faktisk en del faktorer man bør tenke over når man tar opp et lån uten sikkerhet.
Klarer du å betale avdragene?
Det mest sentrale spørsmålet man må stille seg selv når man skal ta opp et usikret lån, er om man klarer å betale avdragene og rentene som følger med et slikt lån. I utgangspunktet skal det være ganske enkelt å finne ut av det, ettersom du underveis i søknaden får slengt ut et ganske tydelig månedsbeløp som ikke kommer til å forandre seg vesentlig fremover. Derfor mener vi at det i utgangspunktet ikke skulle være vanskelig å finne ut om man faktisk behersker denne summen, men så enkelt viser det seg at det ikke alltid er.
Det første du må finne ut er hvor mye du har i faste utgifter. Mer om dette i siste avsnitt. Når du da tar din månedlige inntekt minus disse utgiftene, så vil du enkelt finne ut om du klarer å betale både avdrag og renter i X antall måneder fremover. Er du i tvil, så bør du absolutt ikke ta opp dette lånet!
Så mye koster et lån uten sikkerhet
Men hvor mye koster det egentlig å låne, når man ikke stiller med sikkerhet? Du har kanskje allerede fått med deg at denne typen lån (forbrukslån) koster en del mer enn hva typiske sikrede lån gjør, men vi kan dessverre ikke komme med noe fasitsvar på hvor mye et usikret lån koster. Rett og slett fordi det er svært varierende! Renten kan være så lav som 7-8 prosent, men også over 20 prosent. Dette avhenger blant annet av din egen inntekt og økonomi, men også naturligvis av hvilken bank du velger å søke hos.
Derfor er det viktig å sammenligne priser når man skal søke om et lån uten sikkerhet. Kanskje finner du ut at du kan få et langt billigere lån i en annen bank enn hva du først trodde, og da vil muligens også økonomien din bli mer fleksibel enn hva du hadde trodd.
Hvilke faste utgifter har man vanligvis?
Hvis du ikke er klar over de faste utgiftene dine, så bør du kanskje revurdere lånesøknaden. For det er et tydelig tegn på at du ikke har god nok kontroll på økonomien din. For eksempel vil de fleste ha faste utgifter som husleie, strøm, forsikringer, TV/internett og lignende tjenester, i tillegg til normalt forbruk som mat og lignende. Det enkleste man gjør for å få oversikten over ens faste utgifter, er å sette opp et budsjett.
Budsjett høres kanskje skremmende ut, men det er egentlig ganske enkelt. Alt man behøver å gjøre er å føre opp hvilken utgift man har, og summen på den. Deretter legger man sammen alle utgiftene, som man naturligvis må koble opp mot inntektene. Resultatet får du når du trekker utgiftene fra inntektene, og da sitter du igjen med et tall som enkelt forklarer om du bør ta opp forbrukslånet du sikler etter eller ei.